Kampioenschap van België M.T.B. 1e manche 2015

1e manche - Marathon - uitslag - video
Datum : zaterdag 13 juni 2015
Plaats : Hall Sportif, rue de la Crète - 7880 FLOBECQ

Start om 08u00

Voor alle contact : Bart Uzeel, T.D. wielrennen - cycling@deafsport.be

Zie ook video

Uitzonderlijk geval van FAIR-PLAY binnen de Belgian Deaf sport Committee !!

Zaterdag 13 juni was er het 5e Belgisch Kampioenschap VTT - Mountainbike XCM (Marathon) voor doven - slechthorenden onder de hoede van Belgian Deaf sport Committee in Flobecq (Henegouwen)

Zoals elk jaar werd dit verreden in een organisatie door een valide federaties omdat een organisatie van 80 km in één ronde voor een 10 tal renners niet haalbaar is voor ons. (zie affiche in bijlage)

Deze wedstrijd begon om 8.00 u maar iedereen mocht starten op gelijk welk uur tot een bepaald uur daar gewerkt word met chrono's.

Er schreven amper een 5-tal dove renners in met inbegrip van de Franse kampioen Florent Delhaye. Ze begonnen samen om 8.00 u. te starten. Er was geen official aanwezig van BDC ook de TD niet, immers de uitslag van de organisatie was hier bepalend en de official kon niets anders doen dan 4 - 5 uren wachten tot de aankomst. Zo was Jean-Pierre Fauconnier als titelhouder en medeorganisator voor BDC werkgroep wielrennen - VTT de hoofdverantwoordelijke in vervanging van de TD.

Ongeveer halfweg gebeurde een incident op deze grote omloop waar er geen toeschouwers waren in deze bosrijke en heuvelachtige omgeving.

De wedstrijdsituatie was op dit moment zo : Florent Delhaye op kop gevolgd door Fauconnier Jean-Pierre op een 40-tal seconden, daarna Michel Descornet en Olivier Begne plus Pascal Stappers op vele minuten. Er waren bijna geen valide renners op de omloop door het vroege startuur ondanks er 109 ingeschreven waren.

Op dat moment heeft de Franse renner Florent Delhaye een zware valpartij gemaakt in een afdaling. Jean-Pierre Fauconnier was de eerste renner die bij hem was en bood hem de eerste hulp aan en ging op zoek naar bijstand door aan te bellen in een huis voor ambulance. Jean-Pierre besefte dat hij de Fransman niet alleen kon laten en liet zijn wedstrijd achter en ging mee met de ambulance naar het ziekenhuis van Ronse.

Daar werden enkel zware kwetsuren vastgesteld aan Florent die overgebracht werd naar de kliniek in Lille (Frankrijk). Heel die tijd stond Jean-Pierre hem bij en speelde tolk voor hem.

Dat betekent dat Jean-Pierre zijn wedstrijd voor de nationale trui achter zich liet om bijstand te verlenen aan een persoon in nood.

Ondertussen deden de andere renners gewoon voort zonder dat ze wisten van dit accident. Pas bij aankomst zagen ze geen Jean-Pierre alsook Florent. Na heen en weer sms was Jean-pierre op de terugweg van de kliniek en vertelde wat gebeurd is.

Jean-Pierre haalde hier dus niet de volledige afstand en werd in de officiële uitslag als DNF (niet aangekomen) vermeld. Zo was Michel Descornet de eerste dove die aankwam later gevolgd door een eindspurt met Olivier Begne en Pascal Stappers. Er was geen eindstreep en de aankomstrechter van de valide federatie klasseerde Begne als iets beter dan Stappers. Stappers protesteerde en de toeschouwers zagen hem als winnaar voor Begne.

Wat gebeurde nadien ? De 4 renners samen hebben een salomonsoordeel genomen en wensten Jean-Pierre als kampioen te klasseren ondanks hij niet in de uitslag opgenomen is. Hij was duidelijk de beste en is enkel afgestapt om een persoon in nood te helpen. Zo werd Descornet 2de en werden Stappers en Begne samen derde volgens hen.

Hier de officiële uitslag van de organisatie : http://files.gandi.ws/gandi49037/file/classementtc201580km.pdf met als 30 : Descornet, 51 en 52 Begne en Stappers en DNF 86 Fauconnier en 90 Delhaye.

Het probleem hier is wel : Er kan geen officiële uitslag gemaakt worden met Jean-Pierre als kampioen daar hij eigenlijk geen eindtijd heeft enzovoort.

Dit zal verder besproken worden op de erstkomende vergadering van het Belgian Deaf sport Committee.

Echter één ding valt hier op !! De enorme GROTE FAIR-PLAY van Jean-Pierre Fauconnier om een persoon in nood te helpen beseffend dat hij hiermee en zekere nationale titel en trui verliest !

Ik vernam ondertussen ook dat Jean-Pierre veel reacties kreeg uit Frankrijk voor zijn Fair-play omwille van zijn daden om de nationale kampioen van Frankrijk bij te staan in nood !

Bijlage