Nieuwsberichten over de tafeltennisploeg

Zaterdag 12 september 2009

Na meerdere waarschuwingen en gesprekken heeft de trainer, in samenspraak met de delegatieleider en de technisch afgevaardigde van tafeltennis, beslist om speler Mathieu Loicq wegens herhaaldelijk ongepast gedrag te schorsen voor de individuele competitie.

Op sportief vlak werd vandaag nogmaals duidelijk hoe sterk de tegenstand hier is. Kurt verloor in drie sets, weliswaar telkens met het kleinste verschil, van de Japanse nummer drie. Frédéric verloor in de belle van een speler uit Yemen.

Vrijdag 11 september 2009

Ondanks een spannende en gelijkopgaande wedstrijd heeft het Belgisch duo Kurt-Mathieu in de 1/16ste finales met 3-4 de duimen moeten leggen voor een geolied Russisch duo dat als voordeel had dat er een linkshandige speler bij was. Jammer want de weg was open naar een plaats in de kwartfinales (recht op Olympisch diploma) aangezien dit Russisch duo in de volgende ronde relatief vlot won van een Pools duo.

Woensdag 9 september 2009

Na winst tegen Italië (3-2) moest België het vandaag opnemen tegen Groot-Brittannië. Ondanks nipt verlies van Kurt in de eerste wedstrijd, stond er na amper anderhalf uur een 3-1 score op het wedstrijdblad. Ook onze derde speler Frédéric heeft zijn eerste overwinning beet en kan de individuele competities met wat meer vertrouwen aanvatten.

Vanavond vindt de finale plaats tussen thuisland Taiwan en Oekraïne, dat voor dé verrassing van het tornooi zorgde door favoriet China te verslaan. De eerste speler van Oekraïne staat natuurlijk niet voor niets op de 425ste plaats op de ITTF-wereldranglijst, wat in België overeenkomt met een kleine A-speler. Morgen staat een rustdag geprogrammeerd.

Dinsdag 8 september 2009

Deze namiddag moest onze Belgische tafeltennisploeg het opnemen tegen Italië. Mathieu verloor helaas zijn eerste wedstrijd tegen de nummer twee van Italië, wat als een slechte prestatie moet worden beschouwd. Kurt zette gelukkig orde op zaken door de eerste speler van Italië te verslaan. In de daaropvolgende partijen verloor Frédéric met 3-0 cijfers en won Mathieu met het kleinste verschil in de beslissende set. Helaas moeten we constateren dat onze Belgische nummer één zowel op fysiek als mentaal vlak niet staat waar we hadden verwacht. Het weggeven van punten op belangrijke momenten kan nu eenmaal niet op dit niveau. In de beslissende wedstrijd was het opnieuw Kurt die orde op zaken stelde en België de 3-2 overwinning schonk.

Hierdoor moeten we morgenvroeg om 9 uur opnieuw aan de bak tegen Groot-Brittannië om te strijden voor de 13de plaats, het hoogst haalbare dat mogelijk was gezien onze loting. Hopelijk brengen we ook deze opdracht tot een goed einde en kunnen we deze landencompetitie met een goed gevoel verlaten en de individuele en dubbelcompetities met wat meer vertrouwen aanvatten.

Maandag 7 september 2009

Vandaag moest België het opnemen tegen China, na hun vlotte overwinning tegen Duitsland de grote kanshebber op de gouden medaille in de landencompetitie. Van een echte wedstrijd was zelden sprake. Alleen Mathieu kon aanspraak maken op een overwinning, maar daarvoor was zijn behaalde niveau net onvoldoende. Kurt van zijn kant had het zeer moeilijk met de sterk gevarieerde opslag van de Chinese speler. Positief was wel dat hij tijdens de rally’s meestal de bovenhand haalde. Een gebrek aan matchritme op dergelijk niveau deed hem evenwel de das om. Frédéric van zijn kant mocht ondervinden wat het is op het op te nemen tegen Li Yunnan, de beste dove speler van China.

Hoewel Li nog maar 17 jaar is, speelt hij al op B0-niveau en is hij één van de outsiders voor de titel in het enkelspel. Al zal hij waarschijnlijk toch nog wat te kort komen tegen de twee échte toppers, met name de A/B0-spelers van Oekraïne en Taiwan. Benieuwd wat dat zal geven.

Ondanks de opnieuw zware 3-0 cijfers kunnen we onszelf weinig verwijten. Zoals voorspeld was, kon België nooit aanspraak maken op een plaats bij de beste twee teams in deze poule. We kijken nu al uit naar de confrontaties tegen Yemen, Italië en Groot-Brittannië  voor de 13de tot en met 16de plaats.

Zondag 6 september 2009

Vanmorgen moesten we het om 9u opnemen tegen Duitsland. Hoewel we geloofden in een stunt, waren droge 0-3 cijfers het eindresultaat. Mathieu en Kurt konden het niveau van de sterke tegenstanders bij momenten aan en verloren hun partij elk verdienstelijk met 1-3 cijfers. De verrassing was groot toen in de daaropvolgende partij China Duitsland opzij zette met al even droge 3-0 cijfers. Dat belooft alvast voor de medaillestrijd tussen aartsrivalen China en thuisland Taiwan/Chinese Taipei. Het talrijk aanwezige publiek zal voor een echte hysterie zorgen. Dat hebben we vandaag al gemerkt in hun poulewedstrijd.

België moest in zijn tweede partij aan de bak tegen Hong Kong en helaas verloren we ook deze partij met 1-3 cijfers. Onze nummer 1, Mathieu Loicq, verloor zijn beide partijen met het kleinste verschil (2-3). Kurt Van Dam haalde zijn beste niveau naar boven en versloeg de sterk spelende nummer 2 van Hong Kong. Wegens het verlies van Frédéric zijn we echter zo goed als zeker van de vierde plaats in onze poule, met de wedstrijd van morgen tegen China in het vooruitzicht.

Ons oorspronkelijk doel, het overleven van de poules, was geenszins mogelijk met dergelijke tegenstanders en de ontgoocheling moet na morgen plaatsmaken voor het besef dat tegen dergelijke professionele entourages weinig te beginnen valt.