AWARDS TROPHY 2019 - winnaars

10e BDC Awards Trophy

Alle foto's zijn beschikbaar !

Bedankt aan Alena Barabanova en Pascal Van Hoornweder, onze fotografen.

Beste sportliefhebbers,

Het BDC heeft het genoegen u de tiende Awards Trophy aan te kondigen die zal plaatsvinden

op zaterdag 25 januari 2020 !

Plaats : Zaal De Put, Destelheidestraat 66 - 1653 DWORP

Eregast en bekende belg is : Jean-Michel SAIVE

De genomineerde kandidaten en de winnaars zijn bekend op podium :

Awards Trophy Men

De Saedeleer Kevin K.S.V.S. Gent
Loicq Mathieu S.C.S. Tournaisis
Malache Renaud E.S.S. Mons
 • Renaud Malache redde de Belgische eer op het Europees Kampioenschap Judo -90kg in eigen land (Brasschaat) met Brons voor België, veroverde ook in diverse tornooien in de Belgische judofederatie heel sterke prestaties. Aangesloten bij Etoile Sportive Sourds Mons en judoclub Saint Denis en woonachtig te Tourinnes St. Lambert.

 

Awards Trophy Women

Agnaou Asmaa R.L.S. Bruxelles
Stappers Flore K.S.K.D. Brugge
Tant Marleen K.S.K.D. Brugge
 • Flore Stappers, veroverde goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter (+ Europees Kampioenschapsrecord) tijdens het EK atletiek in het Duitse Bochum. Werd verkozen als beste atlete van het EK, woonachtig te Oostkamp. Aangesloten bij Koninklijke Sporting Kring Doven Brugge en Atletiekclub FLAC Oostkamp.

 

Awards Trophy U 21

Guluk Massis L.S.F.S.
Silva Dos Santos Vicinius U.S.S. Bruxelles
Van Hecke Antoon K.S.V.S. Gent
 • Anton Van Hecke, internationaal voetballer met het Belgisch team U21 en één van de spelbepalende spelers als assistgever, ook in zijn valide club FC Destelbergen (3de provinciale) is hij een van de meest spelbepalende spelers, woonachtig te Oostakker. Ook aangesloten bij KSVS Gent 1921.

 

Awards Trophy Senior + 45

Dumalin Nico K.S.K.D. Brugge
Tant Marleen K.S.K.D. Brugge
 • Nico Dumalin, atletiek, oudste deelnemer als 52-jarige op het Europees Kampioenschap Marathon en op een eervolle 16de plaats in 3.17.48, nam ook deel aan de bekende marathon van New York woonachtig te Sint Andries – Brugge en aangesloten bij Koninklijke Sporting Kring Doven Brugge.

 

        Awards Trophy Team

Surdac Gent Futsal  
U.S.S. Bruxelles U21  
 • Kampioen in de valide competitie 3de provinciale B Futsal Oost-Vlaanderen met 20 overwinningen, 4 gelijkspelen en 2 nederlagen.

 

Awards Trophy Leader

Baillieu Carlos  
Claerman Nico  
Kind Lieven  
Van Assel Michel  
 • Michel Van Assel, Nationaal Judotrainer die met Renaud Malaché brons veroverde op het EK Judo in eigen land. Is tevens één van de Vlaamse toptrainers in de Vlaamse Judofederatie en bezieler van zijn judoclub Herzele. Is ook een van de grote bezielers achter de succesrijke organisatie van het EK Judo in Brasschaat. Woonachtig te Evergem ook aangesloten bij Dovensport Vlaanderen.

 

Awards Trophy Lifetime

Robinson Josette

 • Josette Robinson, Tennis. Geboren op 19/07/1941 woonachtig te Brussel.

Deelname aan Deaflympics 1969 (Belgrado) 6de enkel en 4de gemengd dubbel, 1973 (Malmo) zilver gemengd dubbel, 1977 (Boekarest) 4de enkel en zilver gemengd dubbel en 1985 (Los Angeles) 5de enkel en dubbel. 
Brons in team op het Wereldkampioenschap Rome 1976 en New York 1980.
Vele nationale titels op Belgisch kampioenschappen in tennis individueel, dubbel heren en dubbel gemengd).
Diverse malen geselecteerd voor de Dresse Cup (variante van de Daviscup).
Eremedaille International Committee Sport of the Deaf en European Deaf sport Organisation wegens haar jarenlange job als Technisch directeur Tennis.
Voorzitter Ligue Sportive Francophone des Sourds 2010 – 2019.
Bestuurder Belgian Deaf sport Committee 2010 – 2018.

Uitslag trofee sportverdienste 2018-2019 (zie in bijlage hieronder)

In bijlage vindt u het kandidatuurformulier (+ reglement).

Bij vragen of inlichtingen : awards@deafsport.be

Gratis toegang voor elk kind <16 jaar oud.  Galakledij gewenst.


9e BDC Awards Trophy

Foto's

Artikels : HBVL - Belgian football - Doof Vlaanderen - Paralympic News

Eregast en bekende belg is : Mbo MPENZA (oud Rode Duivel)

De genomineerde kandidaten en de winnaars zijn bekend op podium :

Awards Trophy Men

Dierckx Senne K.S.K.D. Brugge
Fauconnier Jean-Pierre E.S.S. Mons
Malache Renaud E.S.S. Mons
 • Senne Dierckx, (K.S.K.D. Brugge) internationaal voetballer die met het Belgisch team op het Europees Kampioenschap U21 4de werd en hij zelf topscorer van het tornooi werd met 13 doelpunten na de legendarische match tegen Tsjechië waarin hij liefst 9 opeenvolgende goals maakt en 1 assist voor de 10de goal, tevens is hij ook de meest spelbepalende speler bij zijn valide club Lentezon Beersel (3de provinciaal), woonachtig te Kasterlee.

 Awards Trophy Women

Hamaide Adeline L.S.F.S.
Thiebaut Anne E.S.S. Mons
 • Adeline Hamaide, (L.S.F.S.) voetbalster die haar valide team Femina La Louvière uit de provincie Henegouwen in 2de provinciale liet promoveren na het behalen van de titel. Momenteel staat haar team zelfs opnieuw aan de top in 1e Provinciale. Is één van de vaandeldraagsters voor de opbouw van de Deaf Red Flames, woonachtig te Roux.

Awards Trophy U 21

Batur Charlton K.S.V.S. Gent
De Rycke Lennert K.S.K.D. Brugge
Dierckx Senne K.S.K.D. Brugge
 • Senne Dierckx, (K.S.K.D. Brugge) internationaal voetballer die met het Belgisch team op het Europees Kampioenschap U21 4de werd en hij zelf topscorer van het tornooi werd met 13 doelpunten na de legendarische match tegen Tsjechië waarin hij liefst 9 opeenvolgende goals maakt en 1 assist voor de 10de goal, tevens is hij ook de meest spelbepalende speler bij zijn valide club Lentezon Beersel (3de provinciaal), woonachtig te Kasterlee.

Awards Trophy Senior + 45

Descornet Michel Woluwé S.S.B.
Thiebaut Anne E.S.S. Mons
Van Wesemael François Woluwé S.S.B.
 • Michel Descornet, (Woluwe S.S.B) Winnaar eindstand Europacup Mountainbike Enduro bij Seniors en 2de plaats samen met de Elite, Triatlon: 3de plaats dubbelteam in triatlon Spicy, 9de in Raid Trophy (Kajak, Trial en MTB) met dubbelteam, woonachtig te Kraainem.

     Awards Trophy Team

C.S.S. Namur - Futsal Team U21  
U21 BDC Football Team  
Woluwé S.S.B. - Bowling Team  
 • Nationaal team Football U21 (Belgian Deaf Devils), werden prachtig vierde op het EK U21 met een totaal nieuw team! Dit team wordt ook de vaandeldrager voor het A-team na de kwalificatie voor het EK in het Griekse Kreta na hun match tegen Rusland en Spanje.

     Awards Trophy Leader

Claerman Nico  
U21 BDC Staf  
 • Staf Belgian Deaf Red Devils U21, omwille van de glansprestatie die deze staf; bestaande uit allen vrijwilligers die geen vergoeding kregen; bewerkt hebben met een team bestaande uit een mix van dove en slechthorende jonge spelers die onlangs uit de valide wereld kwamen dat resulteerde tot een prachtige 4de plaats op het EK U21 !

     Awards Trophy Lifetime

François Michel

 • Tennis + voetbal. Geboren op 10/12/1935 woonachtig te Molenbeek.  Deelname aan Deaflympics 1957 (Milaan), 1961 (Helsinki) met een bronzen medaille te Milaan.  22 nationale titels op Belgisch kampioenschappen in tennis. (12 individueel, 5 dubbel heren en 5 dubbel gemengd).  Zes maal geselecteerd voor de Dresse Cup (variante van de Daviscup).  Bronzen medaille Sportverdienste Belgische overheid 1972.  Twee maal Belgisch kampioen schaken.  Eén maal landskampioen voetbal met Woluwe SSB.

Uitslag trofee sportverdienste 2017-2018 (zie in bijlage hieronder)

Archieven : Awards Trophy 2017 - Awards Trophy 2016 - Awards Trophy 2015 - Awards Trophy 2014  -  Awards Trophy 2013 - Awards Trophy 2012 - Awards Trophy 2011 - Awards Trophy 2010

Reglement kandidaten Awards BDC (BELGIAN DEAF SPORT COMMITTEE)

 1. Gelet op het zeer groot belang van de sport in de huidige samenleving en met het doel de sportbeoefening binnen de BDC aan te moedigen, beslist de BDC ieder jaar een “Awards” uit te reiken aan :
Awards Trophy Men Sportman van het jaar
Awards Trophy Women Sportvrouw van het jaar
Awards Trophy Team Sportteam van het jaar
Awards Trophy U 21 Belofte van het jaar (-21 jaar – geboren na 01.01.1998)
Awards Trophy Senior + 45 Sportsenior van het jaar (+45 jaar - geboren voor 01.01.1974)
Awards Trophy Lifetime Trofee sportcarrière
Awards Trophy Leader Trofee sportleider van het jaar (*)

(*) Bij “sportleider”, behoren alle huidige kandidaten zoals T.D. (Technical Director), lid van een staff (coach, enz.), lid van een sportcommissie, lid van een clubbestuur, scheidsrechter, enz.

 • Voorwaarde is dat zij/hij tijdens het voorbije sportjaar of eerder een uitzonderlijke prestatie tot stand bracht of zich uitzonderlijk verdienstelijk maakten voor de sport.  De Award wordt enkel uitgereikt indien aan deze voorwaarden voldaan is.
 1. Om in aanmerking te komen voor de toekenning van de Awards BDC moet de kandidaat of kandidate :
 • Sport beofenen in individueel of teamverband;
 • van Belgische nationaliteit zijn;
 • lid zijn van het BDC, de D.S.V. of de L.S.F.S. uitgezonderd voor de Awards Trophy Lifetime en U 21;
 • getuigen van goed gedrag.
 1. De beoefende sporten dienen erkend te zijn door de BDC en het I.C.S.D.
 1. De BDC Awards zullen ieder jaar in de loop van de maand januari (4de zaterdag) worden uitgereikt.
 1. BDC zorgt voor trofeeën die aan de laureaat of laureaten worden toegekend.
 1. De Awards wordt toegekend door een Jury aangeduid door het BDC buiten het bestuur van het BDC om.  Alle leden van de Jury zijn stemgerechtigd onder leiding van de juryvoorzitter.  Deze Jury kan zich laten bijstaan door adviseurs die evenwel niet stemgerechtigd zijn.
 1. De juryvoorzitter zal alle documentatie verzamelen en aan de juryleden overmaken, ten einde hen toe te laten zich met kennis van zaken uit te spreken over de diverse ingediende kandidaturen.
 1. De kandidaturen moeten schriftelijk en/of per video voor 15 december middernacht van elk jaar aan de juryvoorzitter worden overgemaakt via email aan awards@deafsport.be.  Zij moeten vergezeld zijn van een nota waarin de loopbaan en de bijzondere prestaties van de kandidaten vermeld worden.  Een oproep tot het stellen van kandidaturen zal openbaar via nieuwsflash van het BDC en aan de sportverenigingen worden verstuurd begin november van elk jaar.  De sportverenigingen en onderwijsinstellingen mogen één of meerdere kandidaten voorstellen.  Individuele kandidaturen zijn eveneens ontvankelijk.
 1. De voorselectie geschiedt in de periode van 5 tot 15 januari bij middel van stemming per rondschrijven of op een eventuele bijeenkomst gericht aan de juryvoorzitter.
 1. Bij de voorselectie kan de Jury slechts geldig beraadslagen indien ¾ van de stemgerechtigde leden antwoorden.  Indien de Jury bij de eerste oproeping niet in getal is om geldig te stemmen, worden de leden bij het schrijven uitgenodigd tot een tweede stemming; hierop zal geldig kunnen beslist worden ongeacht het aantal aanwezige leden.  De juryvoorzitter zal hierop bijgestaan worden door het oudste lid uit de jury.
 1. De Jury houdt een voorselectie om zich uit te spreken over de ontvankelijkheid van de voorgedragen kandidaturen.  Slechts de kandidaten die bij de voorselectie weerhouden worden, komen in aanmerking voor de toekenning van de Awards.  Elk Jurylid beschikt over 1 stem.  De stemming is geheim en de helft van aantal stemmen plus 1 volstaat om de Awards toe te kennen.  Bij staking van stemmen tussen twee kandidaturen wordt overgegaan tot een beslissende stemming bij eenvoudige meerderheid.
 1. Een eventuele finalestemming (max. 3 kandidaten) gebeurt onder dezelfde voorwaarden van punt 9 en 10.
 1. De juryleden verbinden zich tot de volledige geheimhouding van de beraadslagingen en stemmingen.
 1. Van de winnaar wordt verwacht dat ze ten stelligste op de huldiging aanwezig kan zijn om de trofee te krijgen.  Ze zal vooraf gecontacteerd door de juryvoorzitter worden evenals de andere eventuele finalisten.
 1. De laureaten moeten bereid zijn zich voor de media te laten verschijnen en interviews te beantwoorden.

 

Fichier attaché